Bine ai VENIT!!!...

Salut!Sper sa iti placa aici si sa gasesti cat mai multe lucruri interesante !!!...

vineri, 14 august 2009

Aniversarea lui Hans Christian Ørsted...


Hans Christian Ørsted (n. 14 august 1777, d. 9 martie 1851) a fost un fizician şi chimist danez, care a influenţat filosofia post-kantiană şi progresul ştiinţei în secolul al XIX-lea.Este cunoscut pentru descoperirea relaţiei dintre electricitate şi magnetism cunoscută ca electromagnetism. 

S-a născut în orăşelul Rudkøbing, în insula daneză Langeland. Hans Christian Ørsted a început sa fie interesat de ştiinţă încă de mic, când lucra pentru tatăl sau, care avea o farmacie.

În 1793 îşi începe studiile la Universitatea Copenhaga. Era interesat foarte mult de elementul galvanic descoperit de Volta. Între 1801 şi 1804 a realizat o călătorie de studii prin universităţile germane, unde a făcut cunoştinţă cu numeroşi savanţi de renume. La întoarcere în Danemarca, a fost numit profesor de fizica şi chimie la Universitatea din Copenhaga, unde a continuat să predea, cu unele întreruperi, aproape toată viaţa.

Din 1815 până la moarte a fost secretar al Societăţii Ştiinţifice Daneze. În 1817 era numit profesor titular de fizică şi membru al administraţiei din Copenhaga.

În 1829, Oersted, pe lângă funcţia deţinută la Universitate, a fost numit în funcţia de director al Şcolii Politehnice municipale. În cercetarea ştiinţifică a continuat cu lucrări de chimie şi a studiat condensabilitatea gazelor şi a lichidelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu